Vill du bli ordningskonsult? Här är listan över 29 verktyg du behöver för att sätta igång!

Drömmer du om att jobba som ordningskonsult? Att hjälpa människor att skapa ordning är en givande sysselsättning. Men för att lyckas med ditt uppdrag behöver du rätt verktyg och hjälpmedel.

Beroende på vad du har specialiserat dig i för område, kan listan variera. Ett är säkert: de första gångerna du är ute hos kund kommer du att utbrista för dig själv:  "Varför har jag inte tänkt på att ta med mig…?”

För att komma igång så snart som möjligt, kommer du i denna artikel få en lista på saker som kan vara bra att ha när du är ute på uppdrag. Ta det som fungerar för dig, och skruva till listan efter eget behov! 

Olika ordningskonsulter har olika favoriter, och ju mer erfarenhet du har från uppdrag desto mer kommer du att se vad som är användbart för just dig. 

Håll ordning på din egen väska!

Det behöver väl inte sägas men jag säger det ändå: Håll din egen väska 100% organiserad och uppdagerad! I början kan det vara svårt att hitta alla grejer du har med dig, från etiketter till mattkniv eller tejprullar. Det blir många småpryttlar som lätt kommer bort om man inte har 100% ordning.

Innan du känner din väska utan och innan, gå igenom den med jämna mellanrum, så du utan att behöva titta vet exakt i vilka fack du har alla grejer. Det säger sig självt att du även genast utstrålar ett mycket proffsigare intryck om du kommer till kunden med en ordnad väska, färdig för uppdrag!

Ett sätt att hålla ordning är att använda en “bag-in-bag”- organisatör. Det finns ett flertal på marknaden, med syftet att organisera allt du har i en väska. Om du är händig kan du enkelt även sy en själv. 

Väskan:

Det finns en massa lösningar på väskor som fyller de behov som du har som ordningskonsult. Välj det som passar dig och ditt specialområde bäst.
Det är dock viktigt att väskan har många fack, så att du kan organisera och lätt hitta det du behöver. Du vill inte stå och gräva efter något när du är på uppdrag. Kunden har ju anlitat dig för att du kan hålla ordning.

Använd din fantasi när det kommer till väskor. Exempel på väskor kan vara: skötväskor, blöjväskor, fiskelådor, verktygslådor, egenhändigt skräddarsydd väska etc. Det är bara din fantasi och dina behov som bestämmer vilken slags väska som passar bäst för dig!

Om du vill kan du även skaffa en mindre bärbar väska att fästa runt midjan eller höften för de verktyg du använder mest. För min del vill jag alltid ha en skruvmejsel, tumstock, penna, telefon, mattkniv och måttband med mig. Du kommer att upptäcka vad du har mest nytta av i ditt arbete. Det kan vara skönt att veta att det är med dig hela tiden, och ifall du vill ta ett referensfoto eller mäta ett utrymme behöver du inte avbryta arbetet för att börja rota fram det du behöver. 

Här kommer listan!

1. Pennor och markers:

Funkar till allt från att märka lådor, mappar och skriva på etiketter. Det är alltid även bra att ha penna och papper på dig ifall du behöver anteckna något.

2. Formulär och kontrakt:

Om du har haft en inledande konsultation och använder någon typ av formulär, har du med dig det ifall det skulle uppstå några frågor under arbetet. Kunden kan även vilja lägga till önskemål, ni kan komma överens om en ytterligare session osv. Då är det bra att i förväg ha tänkt igenom frågor som kan komma upp, så du lätt kan hjälpa kunden vidare.
Om du har ett kontrakt med kunden kan det vara en idé att ha med en kopia av det, så du kan styrka vad ni har kommit överens om.

3. Plastfickor:

Fungerar till allt från att sortera kvitton till att samla ihop lösa papper, hämtmatsmenyer etc.

4. Etiketter:

Perfekt för att tydligt märka behållare, hyllkanter, burkar etc. för att snabbt identifiera vad som finns i varje låda eller på varje hylla.
Det finns även så kallade label makers som skriver ut vackra etiketter. Det är snyggt men inte ett måste. Farmors syltburksetiketter funkar precis lika bra.

5. Knivar:

En morakniv är bra att ha till alltiallo-uppgifter som att skrapa bort smuts eller skära upp en plastpåse vid behov.

Mattkniven kommer även att bli din bästa vän och ett oumbärligt verktyg som du kan ha till hands / i bakfickan hela tiden till alla möjliga små uppgifter.

En rakbladskniv kan vara bra för att skrapa bort färg och smutsfläckar. Om du har en kniv kan det vara bra att ha ett litet bryne i väskan, så du kan slipa kniven vid behov.

Fickkniv / Schweizisk armékniv: använd till allt möjligt som att öppna kartonger, montera möbler, skruva i lösa skruvar och utföra andra små uppgifter som kan dyka upp under arbetet.

6. Tejp:

Gaffatejp (silvertejp) är din bästa vän när du behöver tillfälliga lösningar för att fästa ihop saker, hänga upp, märka eller sätta ihop en säck med kläder t ex.

Eltejp i olika färger kan vara bra att ha om du behöver märka ut säckar som inte får blandas ihop. Ett exempel är om du använder svarta plastsäckar till att sortera ut kläder som ska slängas / sparas / doneras. Bestäm en färg för varje och förslut med den aktuella färgen på en gång så du inte råkar slänga vinterkläderna som ska upp på vinden.

Maskeringstejp funkar både till att försluta saker och temporärt markera var saker ska vara innan du skriver den slutgiltiga etiketten. Du kan göra ett utkast på planeringen av ett system, och om det efterhand kommer fram att du behöver mer utrymme är det lätt att flytta över tejpen till ett annat ställe. 

7. Plastpåsar:

Små fryspåsar, avfallspåsar och svarta plastsäckar fyller alla olika syften. Fryspåsar för att organisera småprylar och avfallspåsar för att kasta saker som inte längre behövs. Du kan snabbt sortera ut och skapa utrymme för det som ska sparas.
Svarta stora plastsäckar är till stor hjälp om du t ex behöver sortera ut en mängd kläder som ska till second hand.

8. Mätverktyg:

Tumstock, måttband och linjal är bra att ha när du organiserar utrymmen och ska mäta ut var möbler ska stå. De hjälper dig att säkerställa att allt passar perfekt och ser snyggt ut.

9. Ficklampa:

Ibland måste du komma åt svårtillgängliga områden eller mörka skåp. En bra ficklampa kommer att vara din bästa vän när du behöver extra belysning. Telefonen har du förmodligen redan med dig för att ta foton, och de flesta telefoner har en bra ficklampa. Men beroende på vad du har specialiserat dig på kan du kanske vilja ha en liten effektiv pannlampa.

10. Anteckningsblock och penna:

Det är viktigt att hålla reda på klientens önskemål, mål och planer. Ett skrivblock och pennor hjälper dig att göra noggranna anteckningar och säkerställa att du levererar det dina kunder önskar.

11. Organiseringssystem:

Förvaringslådor, korgar, hyllsystem, stänger, krokar etc är nyckeln till att skapa ordning och reda i olika utrymmen.

12. Batterier och laddare:

Om du har med dig elektroniska apparater och verktyg (etikettmaskin, skruvdragare etc) kan du behöva säkerställa att de alltid är redo att användas.

13. Verktygssats:

Skruvmejslar, hammare, tänger och andra grundläggande verktyg är viktiga för att montera och demontera möbler och hyllor.

14. Möbeltassar:

Möbeltassar i olika storlekar erbjuder det där lilla extra. Kanske inget måste, men kunden blir alltid glad om du har tänkt ett steg längre!

15. Klädnypor:

Inte bara användbara för att hänga upp tvätt som ska torka har jag upptäckt! Om du är ensam på uppdrag och behöver hjälp med att vika ihop stora saker som t ex en tältduk eller presenningar, kan det vara till stor hjälp att kunna klämma ihop hörnen medan du viker. Kan också fungera för att nypa ihop papper, tyg etc temporärt.

16. Små kartongbitar:

När du har uppdrag som innefattar hobbyrum eller ateljéer, kan det vara bra att vara utrustad med små kartongbitar. De är förvånansvärt användbara verktyg att använda till att vira allt från broderigarn, band, paketsnöre etc. samt att separera utrymmet i en mindre behållare. 

17. Påsförslutare:

Funkar både till att försluta påsar och samla ihop garn, snörstumpar etc.

18. Buntband:

Bra att ha för att bunta ihop sådant som ska förvaras en längre tid.

19. Galgar:

Efter konsultation med kund kan ni komma överens om att byta upp galgarna i garderoben. Konsultera alltid med kunden innan om alla eventuella extra inköp, så att kunden är införstådd med den extra kostnaden.

20. Mappar (manila folders):

Pappersmappar är bra att ha till hands för att sortera allehanda papper som behöver organiseras, från hämtmenyer till räkningar.

21. Rengöringsartiklar:

Dammtrasor, rengöringsspray, sopborstar och sopsäckar för att hålla arbetsområden rena. Jag har även alltid med mig ett paket baby wipes för att torka ur skafferier, toalettskåp och andra ytor som lätt blivit ingrodda.

22. Personlig skyddsutrustning:

Arbetshandskar, knäskydd, munskydd, handsprit etc. Det kan även vara en idé att packa ner några plåster, gasbinda och en pincett ifall du får flisor etc.

23. Gummisnoddar:

Funkar till allt möjligt som behöver buntas ihop!

24. Kamera:

För att dokumentera arbete före och efter, vilket kan vara användbart för att visa framsteg för kunder och för att ta före och efter bilder.

25. Mobiltelefon och/eller surfplatta:

För att använda organisatoriska appar, schemaläggningsverktyg och kommunikation med kunder.

26. Kalender eller planeringsverktyg:

För att schemalägga möten med kunder, deadlines och projekt.

27. Post-it-lappar:

Funkar bra när du temporärt ska märka upp sorterade föremål, kartonger, behållare etc som ska etiketteras senare. De kan även komma till pass om du och kunden ska gå igenom pappershögar etc. 

28. Checklista:

I början kan det vara betryggande för dig om du har en checklista över uppgifter som du ska utföra för varje projekt. På det sättet kan du försäkra dig om att du inte glömmer något viktigt. Det här är något som kommer att gå av sig självt längre fram, men till en början kan det vara skönt att ha gått igenom det viktiga i lugn och ro så att du inte står där när det hettar till och undrar om du har glömt något. 

29. Förslutningsmaterial:

Kardborreband, dubbelhäftande tejp och andra material för att säkra kablar och sladdar kan vara bra att ha.

Kolla vilka verktyg du verkligen behöver

Den här listan är ganska massiv, och du behöver oftast långt ifrån allt på listan.
Men jag hoppas ändå att du med den här listan har fått en uppsättning verktyg och hjälpmedel som du kan utgå från som ordningskonsult. 

Beroende på vilket område du specialiserar dig inom och kundens behov kan du behöva komplettera din verktygslåda med tiden. Se till att ha en penna och papper i väskan, så kan du skriva upp om du kommer på något att komplettera din verktygsväska med. För mig var det klädnypor som jag aldrig hade kunnat drömma om att en ordningskonsult skulle behöva. Med tiden kommer du att hitta dina egna specialverktyg som du inte vill vara utan!


VILL DU STARTA EGET SOM ORDNINGSKONSULT?

Då kan ett första steg vara att ansluta dig till SBPO! Du får kollegor i branschen, och som medlem får du massor av användbara tips från mer erfarna branschkollegor.

Föregående
Föregående

Ordningens dag 14 januari!

Nästa
Nästa

Kostnaderna du betalar för att ha ett rörigt hem