Sätt hemmet på diet: Vad du ska tänka på när du vill “prylbanta”!

Såhär ganska nära inpå det nya året är det många som bestämmer sig för att sätta ett nyårslöfte eller två. Och för många är det nyårslöftet att äta nyttigare och motionera mera för att kanske gå ner lite i vikt eller leva hälsosammare över huvud taget. 

Som ordningskonsulter vet vi att en hälsosam livsstil även sträcker sig till det du har omkring dig, dvs dina prylar. Därför får du i den här artikeln förslag på vad du kan göra om du bestämmer dig för att rensa bland grejerna, dvs “prylbanta”.

Vad innebär det att prylbanta?

Alla dieter har restriktioner för vad du får respektive inte får äta. 

Som minimalist och strikt på prylbantningsdieten är jag visserligen helt för att äga saker. Men inte för mycket. Lagom är bäst. När du prylbantar tar du hand om ditt hem som du tar hand om din kropp, och prylarna är att jämföra med maten som hemmet stoppar i sig. Och det är ditt ansvar att se till att inte hemmet “äter för mycket”, håller sunda träningsrutiner etc. När du har bestämt dig för att prylbanta behöver du alltså tänka på att lägga om kosten så att du äger rätt mängd saker och inte överkonsumerar.

Många dieter förespråkar "kalorier in-kalorier ut", dvs. du konsumerar ett visst antal kalorier per dag och behöver också förbränna kalorier för att inte lägga på dig. Det här tänket gäller även för oss prylbantare. Du behöver för det första se över vad som kommer in i hemmet, och om du har bestämt dig för att köpa in något nytt till hemmet behöver också något åka ut. Saker som kommer in är kalorier in i hemmet. Saker som åker ut är kalorier ut. Det första du bör göra är alltså att se över vad som kommer in.

Börja med en detox

Se över vad det är du vill ta tag i först, och gå igenom saker som du uppenbart kan avyttra. Precis som kroppen kan behöva en detox emellanåt, mår ditt hem bra av att du detoxar det på överflödiga prylar. Rensa, rensa, rensa!

Länken mellan för mycket mat och för mycket saker

Det jag skulle vilja hävda är problemet med både ätande och ägande är själva beteendet att överkonsumera. Köper du tanklöst nytt till hemmet eller garderoben för att det är på rea? Då behöver du tänka om. 

Det är lite grann samma sak som att köpa 2 hamburgare på McDonalds istället för en fräsch ekologisk sallad på salladsbaren. Visst, salladen är kanske dyrare och hamburgaren smakar bra i stunden. Samma sak är det med skräp i hemmet. Det känns bra och mysigt att köpa den där saken till hemmet. Men du kommer att tacka dig själv sen när du känner att hemmet slipper "skräpmat" i form av onödiga prylar. 

Bra och dåliga kalorier

Många dieter förespråkar att man ska ta en titt inte bara på hur många kalorier man äter, utan även vilka. Det finns bra och dåliga kalorier. De lärde tvistar såklart om exakt vilka kalorier som är bra och dåliga, men de flesta är överens om att t ex för mycket socker inte är bra.

Du kan jämföra en sockerhaltig kost med att ha ett hem fullt av gamla plastgafflar, uttjänta tofflor och små ketchupförpackningar som du har sparat eftersom du fick med dem med hämtmaten, gamla sminkprover som tar upp plats i badrumsskåpet eller alla uttjänta laddsladdar.

När det kommer till att prylbanta behöver du jaga "prylkalorier": kolla vad som är kvalitativa prylar och vad som inte är av så hög kvalitet. Du känner intuitivt vad som är bra och dåliga saker i ditt hem, men om du behöver lite hjälp på traven kan du tänka:

* Blir jag glad eller ledsen av den här prylen?

* Behöver jag den här prylen?

* Har jag fler än en av den här prylen?

När hemmet väger för mycket

Många som väger för mycket kan hålla med om att det kan vara fysiskt jobbigt att släpa på extra kilon. Men även mentalt.

När det kommer till hemmet är det lite grann samma sak. Om hemmet väger för mycket rent fysiskt kan det bli överbelastat och i värsta fall frestar det på konstruktionen. De flesta har lyckligtvis inte så mycket saker att huset hotar att rämna, men det är ändå värt att tänka över hur mycket dina saker faktiskt väger. Ju färre saker, desto mindre har du också att släpa på om du ska flytta t ex. 

Skräp och skräpmat

De flesta håller nog med om att skräpmat inte är det bästa att konsumera om man vill hålla sig till en diet och gå ner i vikt. När det kommer till dina prylar, kan du titta på vad du har i form av skräp. Det kan vara urtvättade gamla kläder eller strumpor med hål i. Se över vad du har och vad du kan göra dig av med. Rensa ut skräpet för att få plats med "näringsrika" högkvalitativa saker nästa gång du köper något nytt till ditt hem. 

Konsumera medvetet

Precis som med periodfasta, där man avåller sig från att äta under vissa perioder, kan du utmana dig själv med att fasta från att köpa saker eller kläder under en viss tidsperiod, t ex en vecka eller en månad. Om du har för vana att shoppa mycket, kan du börja känna ett sug efter ett tag, och till och med få abstinensbesvär. Men ju längre tiden går, desto mer inser du hur lite saker du faktiskt klarar dig med. När har du vant dig av med inmpulsköpen kommer du att konsumera mycket mer medvetet och inte köpa hem sådant som blir liggande. 

Om du har svårt med "småätandet" (dvs impulsshopping), kan du börja med att försöka avhålla dig i en vecka i taget. Snart nog har du jobbat upp fastemusklerna och kommer att klara dig under längre tidsperioder utan att shoppa något.

Träning för prylbantare

De flesta dieter förespråkar också någon form av fysisk aktivitet. Det gäller även för dig som ska prylbanta. När det gäller prylbantning är det rekommenderade träningsprogrammet: 

1. Rensa ut skräpmaten ur systemet! Dvs rensa hemmet på allt som tar onödig plats och inte gör dig glad.

2. Organisera hemmets prylar i ett bra system. Använd behållare för att organisera dina tillhörigheter och för att du lätt ska hitta dem.

3. Hitta din träningsrutin! Precis som om du går till gymmet ett par gånger i veckan, kan du boka upp en "träningstid" för att plocka, sortera och organisera saker som har blivit liggande i högar. Då håller du efter och ser till att sakerna hamnar där de ska vara. Ta ett ryck en gång i veckan och ställ tillbaka saker som tenderar att läggas på hög eller belamra ytor. 

Unna dig något gott och nyttigt efter träningen

När jag har tränat brukar jag unna mig en god smoothie som en belöning åt mig själv. Det här kan du även göra när du har utfört ditt “träningspass” och plockat undan och organiserat i hemmet. Sätt på en kopp kaffe, tänd doftljus eller rökelser, sätt på musik eller något annat som gör dig glad och tillfreds. 

“Väg in dig”: skaffa en accountability partner

Viktväktarnas framgångsrecept är inte bara maten, det är jag helt övertygad om. En stor del av att så många har nått framgångsrika resultat med Viktväktarna är att man hålls ansvarig tack vare invägningar. Man får väga in sig vecko- eller månadsvis. Det här gör att många som är med i programmet har lättare för att inte ta den där kakan, om de vet att det kan bli ett bättre resultat vid invägningen. 

Det här sättet att tänka kan du som prylbantar också dra nytta av. Om du vet med dig att det lätt blir stökigt och belamrat, kan det vara en idé att hitta något som du måste redovisa ditt resultat för varje vecka. Kom överens om att ni ska fotografera de ytor och utrymmen som blir mest belamrade varje vecka. Det kan ge en extra morot till att få igång en rutin med att plocka undan och ha lite mer organiserat i skafferiet eller klädskåpet. 

Meny för prylbantare

Här nedan har jag samlat en meny för dig som vill börja prylbanta.

  • Det viktigaste är att du rensar bland de saker du redan har och det du har för mycket av.

  • När du ska köpa in saker till ditt hem, köp saker av lite högre kvalitet. Det behöver inte betyda att du måste ruinera dig! Du kan hitta mycket saker som håller hög kvalitet på andrahands- och cirkulärmarknaden. 

  • Se över ett bra “träningsprogram” som fungerar för dig. Bestäm hur ofta du vill rensa ut, plocka och organisera dina saker för att upprätthålla ordningen.

  • Etablera ett system! Det kan vara att du bestämmer dig för att du bara får ha så många strumpor som får plats i en låda, att du sätter upp ett hyllsystem för att förvara dina glasburkar eller att du placerar det du använder mest från skafferiet i ögonhöjd.

  • Periodfasta emellanåt, dvs bestäm att du inte ska köpa nya saker till hemmet under en tidsperiod. Det kan göra underverk, och du får tid att reflektera över vad du egentligen behöver.

YEY! Ditt hem har nu blivit lättare, och du kan kanske även känna att en mental börda har lyfts från dina axlar. När du kommer in i rutinen att organisera regelbundet, är det inte så mycket jobb utan det går av bara farten. Lite som att byta ut skräpmaten till ett hälsosammare alternativ. Till slut tänker du inte ens på det, utan det är en del av din livsstil.


TA HJÄLP MED ATT RENSA OCH ORGANISERA

Man måste inte klara allt själv, våra experter hjälper dig mer än gärna med det de älskar att göra - rensa i röran och organisera för att du ska få ett enklare hem och liv!

Föregående
Föregående

Vad gör en ordningskonsult?

Nästa
Nästa

Ordningens dag 14 januari!